Sommartider hej, hej

Solen lyser, blommorna blommar och sommaren är här. Expeditionen kommer hålla stängt från imorgon fredag kl. 12:00 till måndagen 3 augusti klockan 08:00...

Igår skickades sista nyhetsbrevet ut före semestern och imorgon låser vi dörrarna här på expeditionen för att njuta av sommarens alla fröjder – under ledorden hänsyn, ansvar och social distansering så klart.

De flesta av oss har troligtvis inte varit med om någon kris av det slag som pandemin nu omslutit oss i. Vi är vana med betydligt större friheter, möjligheter till resor och umgänge med nära och kära. I år blir det annorlunda, men det behöver inte bli dåligt. Vi kommer hitta alternativa sätt att njuta av sol, regn, bad och mygg – kanske plockar vi fram Boccia som legat i förrådet i några år. Huset som vi inte målat om, trots behov, kanske blir ommålat. Många tar chansen att skaffa sig en ny, fluffig medlem till familjen – en katt? En valp? Tiden finns nu för de där sakerna vi inte hunnit med i den pressade tillvaro vi annars i många fall lever.

Jag läste någonstans att det t.o.m. kan innebära mindre stress för en del. Man behöver inte göra allt, resa överallt, hinna med varenda kusin. En uppenbar ”ursäkt” eller orsak sätter stopp för det. Istället drar vi igång trädgårdsprojekt och badar i någon lokal sjö.

Sverige har valt en annan väg än de flesta andra länder i världen.
Många har dött, som kanske inte annars skulle ha dött. Det har varit tufft att läsa siffrorna och osäkerheten kring vad som är rätt och fel. Fast vem vet? Vem har facit? Det totala dödstalet är inget vi kommer veta på många år. Om någonsin.
Covid-19 i sig själv är inte den enda faran. De som inte får sjukvården de behöver, inte söker den vård man borde. De som far illa av isolering. De vars ekonomiska trygghet kraschar- de är, med många fler, också offer.
Kan det vara så att den frihet vi upplevt här i Sverige (Coronan till trots), den stöttning vår regering gett hälsovården, företag och individer, barnen som fått gå i skolan och inte fångats i ensamhet – kan det vara så att vi framöver får räkna en vinst i det? Fast vi vet inte. Ingen vet. Covid-19 har förbryllat en hel värld.
I Sverige har vi lyssnat på experterna. Experterna har inte låtit politiken diktera deras råd, inte fått panik och dragit i nödbromsar utan sakta men säkert kämpat för att göra det bästa av situationen just där och då. Naturligtvis tänker de annorlunda idag än för två månader sedan, tack och lov har de ju lärt sig en hel del om Covid-19 under tidens gång.

Finns det något gott som kommit ur krisen?
Faktiskt – vinterkräksjukan har knappt gjort något väsen av sig. Vanliga flunsor har spridits betydligt mindre. Miljön får en chans att hämta andan. En del företag har hittat nya lösningar som även kommer ha bra effekt för dem framöver. Vi har börjat se vad skattesänkningar har skadat vår välfärd. Jag tycker man kan skönja en känsla av tillsammanskap mellan människor som saknats tidigare. Tillsammans ska vi fixa det här. Hjälpsamhet, solidaritet blommar upp, vi #backarskellefteå, vi handlar åt våra äldre och de vi känner i riskgrupper. Vi ser betydelsen av våra medmänniskor på ett helt annat sätt än tidigare. Och är det verkligen dumt att bli uppmärksam på brister inom t.ex. äldreomsorgen? Egentligen är det väl bra? När man ser något tydligt kan man ju faktiskt fixa det. Det som blir tydligt måste tas på allvar.

Ja vad är kontentan av mina funderingar inför sommaren?
Jag tror den blir lite av vad vi gör den till. I Sverige har vi frihet under ansvar, något många andra länder inte har eller har haft. Vi borde se hur bra vi har det, vi borde njuta av det som finns i vår närhet. Vi borde lära oss något om oss själva, om Sverige och om världen.

Trevlig sommar på er.

/Camilla

facebook Twitter Email