Dokumentar the Longest road

Dokumentär om flyktingläger

S-kvinnor Västerbottens internationella kommitté arrangerar tillsammans med ABF Västerbotten och Aros film denna filmvisning som sänds via streaming till Medlefors från Umeå.

Välkommen till ett internationellt välgörenhetsevent!

På torsdag den 28:de februari ska för första gången i Sverige den nya versionen av dokumentären The longest Road visas i Umeå. Filmskaparna, den amerikanske veteranen Richard Campos och svenska läkaren Nemam Ghafouri, kommer att mellanlanda i Umeå för att medverka i en frågestund efter visningen, innan de fortsätter sin resa tillbaka till Bajed Kandala flyktinglägren i Kurdistan regionen. Runtom i världen har människorättsaktivister och makthavare sett filmen.
S kvinnor Västerbottens Internationella kommitté är initiativtagare till eventet och menar att det nu är Norrlands tur att tänka globalt och agera lokalt.

Dokumentären utspelar sig i Bajed Kandala-flyktinglägren i södra Kurdistan, där bland andra årets fredspristagare Nadia Murad levde innan sin flykt till Tyskland. Över en miljon människor lever i lägren till följd av ISIS (Daesh) framryckningar och många av dem har levt i fångenskap hos terrorsekten. Syftet med denna film är att uppmärksamma de bortglömda flyktingarnas livsöden, skapa opinion och visa solidaritet.

Richard Campos är en amerikansk veteran från Irakkriget som numera tillsammans med ett filmteam från Los Angeles ägnar sin tid och kraft åt att väcka uppmärksamhet kring flyktingarnas situation. Nemam Ghafouri var tidigare bosatt i Umeå och är utbildad vid Umeå universitet. Hon var en av de första utländska läkarna på plats i regionen och är dessutom grundare av välgörenhetsorganisationen Joint Help for Kurdistan som sprider kunskap kring flyktingarnas situation världen över. Genom sin organisation driver Ghafouri en rad olika projekt, bland annat återbyggandet av en skola i Sharfadin i Shingal.

Visningen och frågestunden sker på Folkets Hus i Umeå. Genom samarbete med ABF och Aros Film kommer eventet att livesändas ut till en rad orter utspridda i Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland.

Under eventet kommer S-Kvinnor att samla in bidrag till Joint help for Kurdistan men bara genom att närvara och öka medvetenheten kan alla bidra till internationell solidaritet. I en tid var högerextrema krafter skapar polarisering och motsättningar är det extra viktigt att vi visar medmänsklighet och solidaritet.

Datum och plats för eventet
28 februari i Umeå Folkets Hus, Miklagård
Tid: 18.00 – 20.30
Fritt inträde och öppet för alla!

Arrangörer: S kvinnor Västerbottens internationella kommitté
i samarbete med ABF Västerbotten och Aros Film

Organisationernas hemsidor
www.jointhelpkuridstan.org
www.s-kvinnor.se
www.abf.se/vasterbotten

Donationer till Joint help for Kurdistan
Bankgiro & Autogiro: 357-9208
Swish: 073 191 99 60
Märk bidraget ”Norrland för solidaritet”

facebook Twitter Email