
Kommunfullmäktige 230325 – Bråk om ansvar i brofrågan


Dagordningen på mars månads sammanträde i Kommunfullmäktige var inte riktigt som vanligt. Det fanns bara några enstaka beslutsärenden, i övrigt var det en lång rad med interpellationer som bjöds. Mötet hölls inte i Forumsalen på Campusområdet som brukligt utan skådeplats för dagen var Nordanåteatern. Möjligen var det en bidragande orsak till de höga toner som stundtals kom att användas under dagen.
Fram till lunch avhandlades en lång rad interpellationer. Framför allt var det en kring in- och utrymning i skolor som skapade en lång talarlista och långa diskussioner. Utifrån händelserna som utspelades i Örebro för inte så länge sedan är det lätt att förstå. Diskussionen landade i att det finns ett omfattande pågående arbete med att se över rutiner.
Även en interpellation om utskrivningsklara patienter på sjukhuset och hur de kan tas hem av kommunal vård- och omsorg skapade mycket diskussioner. Igen. Frågan har lyfts gång på gång och det känns kanske inte som att de många frågorna ställs av ett genuint intresse av att få svar och informeras om hur kommunen arbetar. Noterbart också att de flesta i oppositionen som deltog i debatten tydligt och uttalat var representanter för Regionen, vilket skapar en väldigt märklig debatt i fullmäktige. Oklart om man förstår vem man representerar som ledamot i Kommunfullmäktige.
Den stora frågan på dagordningen var alltså beslutet om Karlgårdsbron och hur Kommunen ska gå vidare i projektet. Rimligen är det val som finns att rösta ja till förslaget som kommer från Samhällsbygnadsnämnden att slutföra bron enligt liggande plan. Eller att rösta nej och inte gå vidare med bron. Möjligen skulle man ju också kunna vilja välja att slutföra bron på ett annat sätt, exempelvis fanns uträkningar på att bygga klart bron i stål eller som gång- och cykelbro. Inget av dessa alternativ valde dock oppositionen.
Vad man istället gjorde var att först begärde Moderaterna att frågan skulle återremitteras, med motiveringen att ta ansvar för ekonomin. Det omfattande underlaget som Samhällsbyggnadsnämnden tagit fram beskrevs som undermåligt. Påpekandet att en återremiss skulle innebära att projektet inte hinner klart i tid för att Kommunen ska kunna erhålla det bidrag från Trafikverket som man utlovats, drygt 70 miljoner, valde man att bortse helt från. Det är alltså Moderaternas tolkning av att ta ansvar för ekonomin.
Resten av oppositionspartierna valde däremot att inte delta i beslutet om återremiss. Det kommer att återkomma fler gånger i beslutsprocessen. Med ständiga inspel om att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet måste ta ansvar för brobygget tycktes man helt bortse från vilket ansvar man själv har som ledamöter, partier och opposition i Kommunfullmäktige. Att ta ställning i de frågor som fullmäktige behandlar. Det är verkligen det allra minsta man kan begära av de personer som valts av kommunens medborgare att styra kommunen.
Beslutet blev alltså att avgöra frågan direkt på sammanträdet. Och när sedan efter en lång debatt där partier som redan innan meddelat att man inte hade för avsikt att delta i beslutet, ändå deltog? Här blir det märkligt igen. Om man inte vill ta sitt ansvar och ta beslut i frågan. Ska man då debattera frågan? Utan ståndpunkt? Det blir väldigt märkligt. Det framgick också i talarstolen från ett efter ett parti att man vill att bron ska byggas klart. Man vill ha en bro. Men samtidigt vill man helt uppenbart vinna poäng hos de motståndare till bron som finns i kommunen. Vilket närmast blir löjligt.
För jag hoppas verkligen att den som inte vill ha en bro förstår att inget parti i Kommunfullmäktige gjorde någon som helst försök att påverka beslutet så att bron inte skulle byggas klart. Oppositionspartierna försöker med någon sorts fånigt trick där man ska äta kakan och ha den kvar inte stötta beslutet men ändå inte gå emot det. Slutsatsen av det är enkel. Precis som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet så anser man att bron behövs och man vill att den ska byggas klart. Jag tror och hoppas att Skellefteå kommuns medborgare ser igenom den bluffen.
Sen ska vi så klart komma ihåg att dagens beslut är positivt för den fortsatta utvecklingen i Skellefteå. Utifrån den uppgörelse som kommunen gjort med Trafikverket så bygger man nu klart en bro i centrum för att lösa trafiksituationen för trafiken inom staden. Utifrån det kan då Trafikverket slutföra projektet att flytta ut E4:an ur centrum och bygga en bro till. Därmed landar vi i att vi har tre broar för biltrafik inom Skellefteå stad, Viktoriabron, Karlgårdsbron och en ny E4-bro. Samtidigt som vi möjliggör för Parkbron och Lejonströmsbron att fungera som gång- och cykelbroar och tillsammans med Älvsbackabron och den gång- och cykelbro som tillbyggs Karlgårdsbron kommer vi då att ha en bättre trafiksituation för gångare och cyklister över älven än någonsin.
Nu kan vi se fram emot en bro som öppnar för trafik sommaren 2027 och vi stör båtliv och liknande i älven i så kort tid som möjligt eftersom vi bygger klart så fort som det är möjligt. Samtidigt fortskrider Trafikverkets planering för Norrbotniabanan och förbifart Skellefteå med E4-flytt och sammantaget kommer det at bli en helt ny trafiklösning för vår kommun som kommer att möjliggöra enklare transporter, bättre lokaltrafik och bättre alternativ för alla som rör sig inne i stan och in till stan.
Efter den långa diskussionen om brofrågan så kändes det som luften hade gått ur sammanträdet något. Det fanns kvar enkla frågor och interpellationer på dagordningen men debattvågorna var inte så höga.
/Magnus, Politisk sekreterare