Rapport från Kommunfullmäktige – 241119
Här kan du se en inspelning av Kommunfullmäktiges sammanträde.
Interpellationer är frågor från enskilda ledamöter i Kommunfullmäktige ställda till vanligtvis ordföranden i nämnder och bolag inom kommunen. På fullmäktiges sammanträde i november var det dessa ärenden som upptog nästan hela dagordningen. Många frågor blev det. Flera av dem också ställda kring samma saker eller ställda till flera olika ordföranden.
Den stora frågan på sammanträdet kom att bli om oppositionen är mer upprörd över studieförbundet Ibn Rushd och den ytterst begränsade verksamheter de haft i Skellefteå kommun eller den platsannons som kommunen haft ute med vinkeln ”skapa ditt eget jobb” som man beskrev som omoralisk och uppenbart högst upprörande.
Moderaterna hade också hittat en något långsökt vinkel för att hitta en möjlighet att ondgöra sig över Socialdemokraternas lotteriverksamhet. Att det företag som använts för att sälja Kombilotteriets produkter allvarligt misskött sitt uppdrag och därefter också avslutats samarbetet med är naturligtvis sant. Otroligt olyckligt att individer drabbats av oseriös telefonförsäljning som är ett gissel framför allt för många äldre i landet.
Om Moderaterna på allvar vill ta tag i den problematiken och se till att telefonförsäljning regleras kraftfullt så att den här typen av verksamhet stoppas. Då finns i alla fall en socialdemokrat som här sitter bakom tangentbordet som gärna ansluter till den uppgiften. Det var också flera socialdemokrater som från talarstolen framförde samma budskap. Debatten avslutades faktiskt också med att Andreas Löwenhöök framförde samma åsikt så här kanske vi kan hitta en gemensam grund. Vi får bara hoppas att våra partier på nationell nivå delar våra åsikter.
Studieförbundet Ibn Rushd var alltså också ämne för ett flertal interpellationer och temat för samtliga var att moderater och sverigedemokrater vill stoppa bidrag till förbundet samt även att man ville att kommunen skulle stoppa Ibn Rushd från att delta i Mänskliga Rättigheter-dagarna som genomfördes förra veckan på Sara Kulturhus. Förslag som kommunen knappast ens har laglig rätt att genomföra men som kanske handlar mer om partiernas strävan efter att svartmåla Ibn Rushd. Ett problem som syns över hela landet. På just MR-dagarna förra veckan berättade förbundet själva om de många utredningar som kommuner runt om i Sverige gjort där man velat stoppa bidrag till förbundet men som slutat med att man inte hittat något att anmärka på i deras verksamhet.
Och här ligger ju kärnan i diskussionen för oss här i Skellefteå. Vilken verksamhet gör Ibn Rushd här och finns det något som pekar på att man inte uppfyller de krav på demokrati och öppenhet som vår kommun ställer på föreningar som erhåller kommunalt stöd. Och där är svaret utan någon som helst tvekan nej. Ibn Rushd har nästan inte haft någon verksamhet i kommunen och det finns inget som pekar på att något av de fåtal kulturprogram som förbundet genomfört i vår kommun skulle ha varit annat än folkbildande och informativt. De många kritiker som funnits i M och SD har inte heller kunnat visa på ett enda exempel i kommunen där Ibn Rushd skulle ha brutit mot några regler eller inte ha uppfyllt bidragsvillkor. De krav man ställer i sina anföranden är med andra ord helt orimliga och troligen inte heller lagliga, ett krav som man väl ändå bör kunna ställa på folkvalda politiker i Skellefteå kommun?
Framtiden för Kanalskolan behandlades också i två interpellationer. Frågeställningen handlade om hur kommunen hanterar att den planerade nya gymnasieskolan på Norrvalla skjutits på framtiden utifrån prognoser på hur elevunderlaget kommer att utvecklas kommande åren. Däremot ser man fortfarande ett framtida behov av en ny skola, bara inte i närtid. Därför kommer Kanalskolan att fortsätta användas som gymnasieskola och därför görs också utredningar av vad som behöver åtgärdas för att skolan ska fungera för sitt ändamål under en längre tid än vad som tidigare var planerat. Två motioner hanns med att behandlas under sammanträdet. Först handlade det om en från Moderaterna om att införa nya ordningskrav vid uthyrning av kommunala lokaler där redan tydliga ordningsregler finns. En märklig ståndpunkt som också gav upphov till en lite förvirrande diskussion. Ett avslag blev i alla fall resultatet och det regelverk som redan finns gäller alltså även i fortsättningen. Nästa motion gällde att bygga en ny ishall i Kågedalen. Marie Bergslycka som är ordförande i fritidsnämnden tillsammans med vice ordförande Isak Rådahl redogjorde tydligt för hur stor tillgång till ishallar vi har i Skellefteå jämfört med de allra flesta kommuner. Samtidigt som antalet utövare av ishockey och konståkning som behöver isytor inte ökat de senaste åren gör att det är svårt att motivera ett hallbygge just nu.
Mötet avslutades med att återstående interpellationer som inte hanns med under förmiddagen behandlades. Fredrik Stenberg gick hårt åt Liberalernas gruppledare Christina Soldan som ansåg att kommunen ska bevilja skolskjuts till alla elever som valt andra skolor än den som ligger närmast hemmet. En kostnad som Fredrik påpekade inte finns någon som helst budget och som Christinas eget parti absolut inte haft i sin budget eller föreslagit när riktlinjerna för skolskjuts varit uppe i För- och grundskolenämnden. Mycket prat och lite substans sammanfattade Stenberg detta resonemang.
Sammantaget kanske också det kan sammanfatta dagens fullmäktigesammanträde som knappt innehöll några beslutsärenden. I alla fall inga som skapade debatt. Istället var det mycket prat kring interpellationer och kanske inte de frågor som är viktiga för Skellefteå kommuns medborgare. Mycket kändes mer som prestigefrågor och signalpolitik som inte gör att fullmäktige kanske får synas från sin bästa sida.
/Magnus, Politisk Sekreterare