Rapport från Kommunfullmäktige – 240917

På Kommunfullmäktiges sammanträde i september välkomnades ledamöterna av ett filmteam från SVT som var på plats för att bevaka mötet. Det skapade kanske lite nerver i församlingen men resulterade till sist ändå i ett kort möte som avslutades kring lunch. Privatiseringar, skärmtid, trygghetsboenden och tågtrafik kom att bli huvudnumren men någon direkt hetta i debatten infann sig aldrig. Mest intressant för åhörare och eventuella besökare i fullmäktige var kanske Lorents Burmans utförliga svar på enkla frågor kring Northvolt och situationen som uppstått de senaste veckorna. Trygga och tydliga svar som vi hoppas lugnar de som lyssnade och känt sig oroliga. Kom ihåg också att det går att lyssna i efterhand på Youtube om man har intresse av vad kommunstyrelsens ordförande delgav oss.

Dagordningen inleddes som brukligt med interpellationer riktade till ordförande i nämnder och styrelser. Efter en kort dialog kring jämställda idrottsplatser så kom debatten igång ordentligt när frågan rörde användning av skärmar i skolan vilket som bekant varit en stor medial diskussion den senaste tiden. Fredrik Stenberg svarade tydligt på frågor från de flesta oppositionspartier som hade vissa svårigheter med att förklara hur man samtidigt driver frågan om att Sverige ska ligga i framkant inom digitalisering som att få bort skärmar från skolan. Det går inte riktigt ihop. Att läroplaner och lärare bör avgöra innehållet i och formen för undervisning kändes som huvudbudskapet i Fredriks upprepade inlägg. Något som känns högst rimligt.

Nästa ärende som frammanade en lång talarlista var en motion från Moderaterna om att privatisera Eddahallen. En symbolfråga för partiet naturligtvis men som kommunstyrelsens andre vice ordförande Joakim Wallström påpekade så är det en ganska enkel uppgift att omvärldsspana hur badhus drivs runt om i landet och vilka effekter som uppstått vid privatiseringar med högre kostnader för kommunen och sämre tillgång till badhus för kommunernas invånare. Noterbart i debatten var också att Moderaterna inte hade sina kollegor i ”alliansen” med sig i sina tankar heller. Inte heller den nationella samarbetspartnern SD.

En motion från Centerpartiet om att omvandla pausade vård- och omsorgsboendeplatser till biståndsbedömda trygghetsboende blev också rätt långdragen. Som representant för Socialnämnden måste jag konstatera att det finns en bristande kunskap hos många kring vad en vård- och omsorgsboendeplats är, vad ett trygghetsboende är och hur boendeplatser biståndsbedöms och hanteras. På grund av det blir det en mycket märklig debatt med frågor som är en smula förvirrande. Som Socialdemokrat i Socialnämnden är i alla fall min hållning glasklar. Socialnämnden har till uppdrag att tillhandahålla vård, stöd och omsorg. Inte att blir en aktör på den ordinarie bostadsmarknaden. Fler trygghetsboenden vore välkommet, men Socialnämnden ska inte ansvara för det.

Tre motioner behandlades gemensamt då samtliga gällde persontrafik med tåg från Norsjö/Jörn till Skelleftehamn. Syftet har varit att utreda den möjligheten. En utredning som redan gjorts från Norsjö kommun och kommit fram till att det inte är genomförbart i närtid eftersom det bedöms saknas underlag med resande som skulle använda trafiklösningen. En öppning lämnas att se över frågan efter att Norrbotniabanan slutförts och det framhölls också i svaret från Lorents Burman. Beslut togs också om revidering av kommunens styrprinciper och då följde en hel rad voteringar efter förslag på ändringar från moderater, centerpartister och sverigedemokrater. Kommunfullmäktige landade dock till sist i att följa det förslag som fanns från Kommunstyrelsen.   

Avslutningsvis hade ett par frågor kring den senaste tidens utveckling på Bergsbyns industriområde kopplat till Northvolt. Frågeställarna ville veta vad kommunen gör i den uppkomna situationen och fick svar av Lorents Burman. Svar som var något längre än vad vi är vana vid i enkla frågor. Delvis på grund av att frågorna kanske var något komplexa för att vara enkla frågor men också på grund av frågornas vikt och hur mycket de lyfts i olika media den senaste tiden.

Precis som Lorents påpekade i sitt svar så har det frigjorts krafter i debatten som snarast kämpar med näbbar och klor MOT den gröna omställningen av svensk industri. Och som inte tror att det finns någon klimatkris. Där är det otroligt viktigt att kommunen fortsätter att ge tydliga och rimliga svar kring hur vi ser på den utmaning som vi som kommun, men även vi som land och som del av världen står inför. Att regeringen inte vill prioritera frågor som rör norra Sverige när det kommer till egentligen alla politikområden är olyckligt för hela den gröna omställningen. Det är en av anledningarna att vi behöver en ny regering. Så fort som möjligt, men allra senast vid nästa val 2026.

/Magnus, Politisk sekreterare

facebook Twitter Email