Rapport från Kommunfullmäktige – 230927

Onsdagens Kommunfullmäktige hade bara en fråga på dagordningen. Men sam tidigt en minst sagt viktig sådan. Det var nämligen dags att ta beslut om budget för 2024 med plan ända fram till 2033. Och det var en historiskt stark budget som presenterades från oss Socialdemokrater tillsammans med Vänsterpartiet. Anslagen till vård, omsorg, stöd och skola är stora, det är i första hand där vi vil satsa de resurser som utvecklingen i vår kommun skapar. Och investeringsnivåerna fram till 2033 är närmast ofattbara med nivåer upp emot 10 miljarder! Skellefteå tar sjumilakliv!

Lorents Burman, Evelina Fahlesson och Joakim Wallström inledde dagen med en omfattande redovisning av Socialdemokraterna och Vänsterpartiets budgetförslag. Satsningarna är som sagt många och stora, samtidigt som ordningen i kommunfinanserna är fortsatt god och trygg. Den starka tillväxt som en socialdemokratisk modell skapat i Skellefteå kommun ger ett utrymme till satsningar som såväl imponerar som möjliggör fortsatt utveckling. Vi kan presentera en budget som tydligt visar vad en socialdemokratisk politik kan innebära när vi inte tvingas kompromissa med nyliberala mittenpartier med privatiseringsiver   

Andreas Löwenhöök, Christina Soldan, Per Boström och Carina Sundbom gick sedan igenom Alliansens budgetförslag och det var bekanta tankar. Privatisering av vård, stöd och omsorg är som vanligt huvudnumret samt ytterligare försök att sälja ut kommunala verksamheter. Den starka kommun som vi socialdemokrater ser som nyckeln till den fortsatta utvecklingen vill Alliansen kraftigt försvaga, på alla sätt man kan.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna föredrog till sist sina budgetförslag och även där var mycket bekant från tidigare års budgetar. Sverigedemokraterna säger sig ha plockat det bästa från vänster och höger och hittat någon sorts pragmatiskt blandalternativ. Men när vi tittar på det förslag som partiet faktiskt lägger så är den främlingsfientliga politiken ständigt närvarande. Och någon vänsterpolitik är svårt att finna. Att prata om solidaritet ger inte en solidarisk politik.   Den efterföljande budgetdebatten blev som vanligt lång och budgeten vändes och vreds på från alla möjliga olika håll. Företrädare från nämnderna gjorde ett bra jobb med att framhålla budgetens förtjänster inom just deras budgetområden. Fredrik Stenberg lyfte skolfrågorna, Iosif Karambotis socialnämndens områden, Daniel Sjögren kulturen med flera.

Vi fick också mer allmänpolitiska inlägg som hjälpte till att driva på en riktigt trevlig debatt som med få undantag höll god och respektfull ton från såväl majoritet som opposition. Kommunalråden Evelina och Lorents fick tillsammans med Joakim Wallström från Vänsterpartiet så klart också ta en stor roll att besvara frågor och angripa delar av oppositionens budget. Det bjöds även på en hel del skratt i salen och sammantaget så klubbades den Socialdemokratiska/Vänsterpartistiska budgeten igenom och vi fortsätter att driva den politik som skapat den starka kommunen Skellefteå även det kommande året!

/Magnus Nilsson – Politisk Sekreterare

facebook Twitter Email