Lägesrapport: Vallöften – Kultur och Fritid 1

Vi Socialdemokrater är stolta över att efter ett bra samarbete med Vänsterpartiet kunna ta det första tydliga steget för att genomföra ett av våra viktigaste vallöften i valet 2022. Att skapa ett levande kultur- och fritidsområde på Nordanå.

Skellefteå är och förblir en fantastisk kommun för kultur. Med Sara Kulturhus har vi skapat en helt fantastisk arena där såväl stora artister och konstnärer utifrån som lokala aktörer kan visa upp sin konst för alla intresserade medborgare. Men under hela processen med att skapa Sara så har det funnits en medvetenhet om att den lokala kulturen kommer att behöva andra såväl arenor som verkstäder för att kunna fortsätta blomstra.

För att uppnå detta så ser vi nu till att ta ett helhetsgrepp kring Nordanåområdet och Brunnsteatern. Området är redan otroligt viktigt för den lokala kulturen. Dels är den navet för vår dokumenterade kulturhistoria med Skellefteå Museum och de många kulturhistoriska inslag som finns på området i övrigt. Men även kulturevenemang på sommaren med Trästockfestivalen som den kanske mest påtagliga händelsen.

Scenen inne på Nordanå har också varit viktig för teater och musik genom åren. Precis som Brunnsteatern som efter Västerbottensteaterns flytt till Sara öppnas upp för nya möjligheter. Även de scenerna ska ges möjlighet att fortsatt leva och erbjuda kulturupplevelser till kommunens medborgare.

Sedan tidigare finns viktiga verksamheter redan på plats. Exempelvis finns teatergruppen Nöjesfabriken, Fritidsbanken och Ungdomsverket som är en viktig mötesplats för unga. Men det finns plats för fler! Och ju fler verksamheter vi kan samla på området, ju fler möjligheter för samverkan och gemensamt lärande skapar vi.

Nordanå kommer att bli ett sprudlande, levande område, där kulturskapare som ofta kommer att vara unga och oprövade kommer att ha möjlighet att skapa och visa upp sin kultur. Nordanå tillsammans med Brunnsteatern har alla förutsättningar att kunna bli en verkstad där kultur skapas och förbereds för att i framtiden ta plats på den stora scenen i Sara Kulturhus.

facebook Twitter Email