Rapport från Kommunfullmäktige – 241217

Utanför fullmäktigesalen fanns fackförbundet Kommunal på plats för att informera om möjligheten att arbeta i Socialtjänsten i Skellefteå, framför allt under sommaren då det alltid är svårt att hitta tillräckligt med vikarier. Återstår att se om kanske några ledamöter nappar på erbjudandet. Väl inne i sammanträdet så blev det diskussioner kring HBTQ-I-certifiering, IVO-granskningar, bussar, avfallstaxor, riskanalyser och till sist, som vanligt, skolan!

Här kan du se en inspelning av Kommunfullmäktiges sammanträde.

Listan på interpellationer var återigen lång, Inledningsvis var dock talarlistorna korta. Frågor kring värmekartering och lotterifrågor avhandlades raskt. Annat blev det när SD använde sin interpellationstid till att kritisera den HBTQ-I-certifiering som delar av socialnämndens verksamheter genomgått. Framför allt framhöll man att kostnaden skulle ha varit för stor sett till den nytta det givit. Ett märkligt påstående då ungefär 90% av de kostnader som certifieringen inneburit finansierats av staten. I debatten var dock glädjande att se att SD tillsammans med sitt stödparti KD ändå är rätt ensamma på sin kulle och att alla andra partier framhöll arbetet med att öka kunskaper kring frågor som rör HBTQ-I som positivt och viktigt.

Interpellationer till Socialnämnden

Ett flertal interpellationer var ställda till Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis. Förutom nämnda kring lotterier och HBTQ-I så var det även fråga kring IVO-granskning av nämnden. Moderaternas gruppledare var kritisk till hur nämnden hanterat kritiken från IVO men det känns för mig lite oklart om gruppledaren verkligen förstår hur en granskningsprocess går till? Åtminstone lät det lite tveksamt med tanke på de tvärsäkra uttalanden som gjordes från talarstolen krig aktuellt läge i granskningen. Fakta är att granskningen är avslutad och att IVO därmed nöjt sig med de svar man fått från socialnämnden.

Budgetdebatt blev bussdebatt

När budget för koncernen Skellefteå Stadshus behandlades uppstod en lång diskussion kring Skellefteå Buss. KD med stöd av M vill som vanligt sälja ut de kommunala verksamheterna för att man anser att man då skulle spara pengar. Hur detta skulle gå till är inte helt lätt att förstå då kollektivtrafik utförs utifrån beställning från kommunen och kommunen i slutändan får ta kostnaderna för den ambition man har för trafiken. Om ett vinstdrivande privat bolag ska stå för utförandet så kommer det per automatik också ett självklart vinstkrav från bolaget som då också ska täckas med kommunala medel.

Oväntad men väntad debatt kring avfall

Ett återkommande ärende som sällan skapar speciellt mycket väsen är avfallstaxan som fastställs av kommunfullmäktige. Som den som följer lokal media vet har dock en stor diskussion uppstått då samhällsbyggnadsnämnden föreslår en höjd felsorteringsavgift som oppositionen är kritiska till då de anser att den kommer att slå hårt mot fastighetsägare. Sara Keisu-Lundh, ordförande i nämnden, framhöll att nuvarande system där felsortering skapar stora kostnader för hela kollektivet och lika hårt på de som faktiskt sorterar rätt.

Sverigedemokraterna tog rygg på allianspartierna och då är det intressant att notera utifrån tidigare ärende på dagordningen där SD är tveksamma till en kostnad på 19000 kronor för kompetensutveckling för personalen i socialkontoret då man anser att nämnden bör fokusera på att få en budget i balans. Däremot vill man inte att samhällsbyggnadsnämnden ska få ta de beslut de behöver för att få sin budget för avfallshantering i balans. En budgetfråga som rör betydligt mer än 19000 kronor.

Vem läser eller inte läser dokument?

Från Liberalerna så ifrågasatte man om andra läst det omfattande dokumentet Risk- och sårbarhetsanalys 2023-2026. Samtidigt kom man med yrkanden som uttryckligen i dokumentet definieras att analysen inte ska ta upp. Något som ger känslan att det kanske snarare är ifrågasättaren som inte läst dokumentet ordentligt. Eller i alla fall inte förstått vad som står i det. 

Kommunen har utifrån lagkrav tagit fram ett omfattande dokument med risk- och sårbarhetsanalys av kommunens verksamheter. Man har dessutom utökat analysen till att omfatta mer än vad lagen kräver. Däremot har man tydligt avgränsat att beredskap för civilt försvar, höjd beredskap eller krig. Dels för att det finns andra styrdokument men också för att det inte finns med i den lag som reglerar dokumentet. Detta hindrade dock inte liberalerna från att yrka om att skriva in exakt just det i dokumentet. Något som helst gehör för detta fanns dock lyckligtvis inte i fullmäktige.

Liberalerna inte så liberala kring skolan?

Dagen avslutades med två interpellationer som inte hunnits med under förmiddagens behandling. Mest diskussion blev det kring Liberalernas frågeställningar kring läsning och skolan. Diskussionen spretade något men det man fick med sig från den var kanske allra främst att Liberalerna i Skellefteå inte är speciellt liberala när det kommer till lärares möjligheter att själva styra sin undervisning och de metoder och hjälpmedel man anser sig behöva. Liberalerna vill in och peta, det är tydligt. Samtidigt är för- och grundskolenämndens ordförande Fredrik Stenberg väldigt tydlig med att vi som styr gör det utifrån skollagen och utifrån rektorer och lärares ansvar för att sköta innehållet i skolan.

Sammanträdet var årets sista och kommunfullmäktige tar nu julledigt och återkommer 2025. Så också rapporterna från mig. Så den politiske sekreteraren hälsar God Jul och ett Gott Nytt År!

/Magnus, Politisk sekreterare

facebook Twitter Email