Rapport från Kommunfullmäktige – 240827

Kommunfullmäktiges sammanträdde för första gången efter sommarledighet den 27/8. Temat för sammanträdet kom att bli den borgerliga alliansens magkänsla som uppmanat till att flytta bollhallar och in föra innehållsfilter på skoldatorer. Trots att alla underlag säger att det finns bättre lösningar, något som inte hindrade oppositionen från att stå fast vid att de vet bättre. Men när dammet lagt sig fick forskning, evidens och sakkunskap lyckligtvis råda i höstens första kommunfullmäktige.

Dagordningen var för dagen lite omkastad med beslutsärenden direkt från början. Allra först en kort dragning och frågestund med Samordningsförbundet Skellefteå-Norsjö. Därefter behandlades ett antal motioner. Först en bifallen motion ok att införa dynamiskt inköpssystem inom kommunen och sen en besvarad motion om fritidsgård för motorintresserade som redan utreds av Kultur- och fritidskontoret.

Nästa motion gällde placering av kommande fotbollshall. En fråga som diskuterats mycket, såväl i fullmäktige som medialt. Motionärerna ville ändra den beslutade placeringen av hallen på Norvallaområdet för att i stället placera den på Sörvallaområdet. I svaret framhölls att valet att lägga hallen på Norrvalla skett i dialog med föreningsliv och Västerbottens fotbollsförbund. Att fullmäktige skulle överpröva det beslutet utan egentligen något underlag vore minst sagt märkligt. Men lyckligtvis blev fullmäktiges beslut att stå fast vid beslutad placering och avslå motionen.

Mycket diskussion blev det också kring en motion om att införa innehållsfilter på skoldatorer. Vilket kan tyckas något märkligt då samtliga debattörer troligen var helt överens om vilken målsättning man har. I korthet känns det ändå som at problemet är detsamma som i frågan om placering av fotbollshall. Det förslag till svar som kommer från För- och grundskolenämnden utgår från förvaltningens samlade bild av vad forskningsläget säger. Är innehållsfilter ett bra sätt att uppnå målet om att barn inte ska utsättas för pornografiskt innehåll. Och där är svaret nej. Många experter påpekar att det behövs mer forskning men det går inte att hitta någon forskning som säger att innehållsfilter fungerar, däremot en hel del som säger det motsatta. Magkänsla får går före när borgerliga politiker skriver motioner.    

Efter lunch avhandlades ett par motioner med ämnen som varit ständigt återkommande i fullmäktige. Dels var det utskrivningsklara patienter på sjukhuset och kommunens ansvar att se till att de inte blir kvar på sjukhuset för länge. Sedan också kring upphandling av delar av Socialnämndens verksamheter. Den första frågan avhandlades oväntat snabbt, medan den andra blev mer långdragen. Att vi Socialdemokrater tror att vi kan garantera en bättre verksamhet till en lägre kostnad när vi driver den i egen regi, det är knappast någon nyhet för något. Inte heller att oppositionen ser privatisering av offentlig verksamhet som närmast ett självändamål. Från tjänsteorganisationen ser man inte heller upphandling som en väg framåt, men även här går magkänslan först för motionärerna.

Efter motionsbehandlingen beslutades om Skellefteå Kommuns planeringsstrategi för 2024-2027. Den mest noterbara nyheten är kanske att man sätter ett planeringsmål på 125000 innevånare till 2050, vilket innebär att ett antal strukturella beslut om planering av exempelvis infrastruktur och service tar höjd för att kunna möta en så stor befolkning. Det är dock inte samma sak som att sätta ett nytt befolkningsmål.   

Sammanträdet avslutades med interpellationer och enkla frågor. Karlgårdsbron dök upp ett par gånger och Samhällsbyggnadens ordförande Sara Keisu-Lundh fick redogöra för såväl en lång rad frågor kring hur arbetet med bron fortskrider samt också en enkel fråga kring om bron kommer att klara budget. Sammanfattningsvis är väl svaret att arbetet går framåt med ny entreprenör men att det kan bli svårt att klara av att slutföra projektet inom den ursprungliga budgeten. Beroende lite på hur det går med skadeståndskrav som kommunen har gentemot den förra entreprenören. Sara fick också svara på frågor kring övningsfält för räddningstjänsten samt kring förbud mot att elda trädgårdsavfall.

Även Kulturnämndens ordförande Daniel Sjögren fick svara på en interpellation kring Nordanåutredningen och framtiden för Nordanå som kulturområde. Framför allt kring tidsplanen och formen för densamma. Svaret som gavs var att tidsplanen ser ut som den gör med start nu efter sommaren utifrån tillgång till resurser för arbetet. Formen bygger till stor del på arbete som redan gjorts i tidigare delar av utredningen.

/Magnus, Politisk sekreterare

facebook Twitter Email